parallax background

Aparat dentar fix ceramic

 

Bracket-ul ceramic asocieaza estetica bracket-ului fizionomic cu functionalitatea bracketului metalic.

Elementele componente ale aparatului sunt reprezentate de: bracketi, fir ortodontic, elastice, inele.

Bracketi sunt atasati separat pe fiecare dinte utilizand un ciment special iar firul ortodontic leaga bracketii cu ajutorul unor elastice.

Din punct de vedere estetic braketul ceramic este opac, nu este translucid asemenea bracketilor din safir dar este mai estetic decat cel metalic.

Functionalitatea aparatului din ceramica poate fi crescuta prin alegerea unui bracket ceramic cu o dunga metalica (slot metalic) si folosirea firelor ortodontice metalice, ceea ce confera atat un aspect mai estetic decat aparatul dentar fix metalic dar si aceeasi eficienta. In imaginile prezentate se observa pe o parte a arcadei bracket ceramic cu mijlocul metalic si cu fir ortodontic metalic, iar pe cealalta parte a arcadei bracket ceramic cu fir ortodontic fizionomic.

Elasticele care sustin firul ortodontic pot fi transparente pentru o estetica ridicata.

In plus, la nivelul molarilor se aplica inele pentru o mai buna stabilitate a aparatului.

Acest tip de aparat este ideal pentru adulti, intrucat ofera un aspect placut, mai mult usor de purtat si confortabil in acelasi timp.

Aparat dentar fix ceramic:

Estetic. Ofera un aspect placut, fiind opac;

Indeplineste atat functia estetica cat si pe cea functionala;

Dimensiune redusa a brecketilor;

II ofera acestuia functionalitate marite. Asocierea cu slotul metalic ii ofera acestuia functionalitati marite;

Este acceptat atat de adulti cat si de adolescenti;

Superiori pentru duritatea lor si rezistenta la temperaturi inalte si degradare chimica;

Nu favorizeaza formarea tartrului.

Dupa aplicarea aparatului in cavitatea bucala, apare senzatia de presiune la nivelul dintilor si in primele zile apare un disconfort, sub forma de tensiune. In cazul in care tensiunea se amplifica puteti lua antialgice usoare. Vestea buna este ca tensiunea dispare la cateva zile de la aplicarea aparatului. Senzatia de tensiune se va resimti dupa fiecare activare a aparatului.

Igiena este deosebit de importanta, deoarece aparatele prin constructia lor favorizeaza retinerea alimentelor pe suprafata aparatului cat si a dintilor. Este necesara realizarea periajului de minim 2/zi, dimineata si seara, cu periuta dentara (manuala sau electrica). La sfarsitul periajelor, cat si tuturor meselor clatiti energic gura cu apa potabila. Seara, inainte de culcare, suplimentati curatarea cu periuta interdentara (se achizitioneaza de la farmacie) si apa de gura. Periajul cu periuta interdentara se realizeaza pe suprafatele pe care sunt aplicate componentele aparatului (fetele dintilor superiori si inferiori care privesc spre obraji) si pe suprafetele dintre dinti. Periuta interdentara va actiona in jurul bracketului de pe suprafata dintelui pana la indepartarea in totalitate a alimentelor si a placii bacteriene.

Dieta: ca prima regula, evitati alimentele dure sau lipicioase, ce pot distruge componente ale aparatului si in general sunt si nesanatoase ( guma de mestecat, bomboane, caramele, cipsuri, alune, nuci, sticksuri, coaja de paine). A doua regula este sa nu muscati, ci rupeti / taiati in bucati alimentele si le mestecati in zona maselelor. Consumul alimetelor dure sau crocante ar putea duce la fisuri sau chiar fracturarea bracket-ului. Nerespectarea acestor indicatii poate duce la deteriorarea aparatului, consecintele fiind prelungirea in timp a tratamentului si costuri financiare mai mari.

Imediat dupa aplicarea sau chiar la cateva zile elementele aparatului fix pot provoca leziuni ale partilor moi (obraji, buze, limba). In aceasta situatie pacientul va folosi ceara speciala, pe care o va aplica pe elementele aparatului care provoaca leziuni. In situatia in care persista jena si dupa aplicarea cerii, contactati medicul ortodont pentru a indeparta cauza (se taie sarma, se aplatizeaza, etc.).

Se recomanda folosirea pastelor de dinti cu efect de curatare si igienizare, folosirea pastelor cu rol de albire ar putea duce la modificarea cromaticii suprafetelor dentare cu exceptia celei pe care este lipit bracket-ul;

Eficienta braketurilor fizionomice creste daca se asocieaza cu utilizarea arcurilor metalice in locul celor fizionomice.

Controlul si activarea se face la 4 – 6 saptamani.


Cere sfatul specialistului ortodont:

Dr. Andreea Dodi

Medic specialist ortodont


Specializare:

“Ortodontie si ortopedie dentofaciala”

Sunteti de acord cu politica de confidentialitate conform GDPR?
 

Prezentare aparat dentar fix ceramic:

 

 
Prezentare-Aparat-fix-ceramic-1---Migali-Dental-Clinic-compressorPrezentare-Aparat-fix-ceramic-2--Migali-Dental-Clinic-compressor
 
Programari online
error: Content is protected !!