parallax background

Aparat dentar fix metalic

 

Aparatul dentar fix metalic este realizat din otel inoxidabil. Elementele componente ale aparatului sunt reprezentate de: bracketi, fir ortodontic, elastice / clapite incorporate, inele.

Bracketi sunt atasati separat pe fiecare dinte utilizand un ciment special.

Firul ortodontic leaga bracketii cu ajutorul unor elastice sau prin intermediul unor clapite incorporate in bracket (bracket autoligaturant).

Firul ortodontic este realizat din metal biocompatibil cu tesuturile umane si reprezinta principalul mijloc pentru indreptarea dintilor si corectarea malocluziilor.

In plus, la nivelul molarilor se aplica inele (benzi metalice care inconjoara coroana molarilor) pentru o mai buna stabilitate a aparatului.

De regula dupa etapa de tratament cu aparat dentar mobil este aplicat tratamentul cu aparatul dentar fix metalic. Rolul acestuia este sa perfectioneze tratamentul ortodontic.

Aparatele dentare fix metalic:

Eficient. Are rolul de a repozitiona dintii in orice plan al spatiului, chiar daca este vorba de o pozitionare destul de pronuntata;

Rezistent. Tinand cont de faptul ca este realizat din otel inoxidabil, aparatul dentar fix metalic este si cele mai rezistente;

Reduce durata de tratament. Aparatul dentar fix metalic poate reduce durata de tratament;

Bracketii metalice sunt de dimensiuni reduse si rotunjite;

Se poate personaliza prin aplicarea de elastice colorate, multicolore. In functie de dorinta pacientului oferind zambete frumoase si colorate inca de pe perioada tratamentului. Aceste elastice sunt schimbate la controlul periodic la medicul ortodont, astfel incat puteti zambi in culori diferite dupa fiecare sedinta de tratament;

Se poate aplica la atat la adolescenti cat si la adulti.

Dupa aplicarea aparatului in cavitatea bucala, apare senzatia de presiune la nivelul dintilor si in primele zile apare un disconfort, sub forma de tensiune. In cazul in care tensiunea se amplifica puteti lua antialgice usoare. Vestea buna este ca tensiunea dispare la cateva zile de la aplicarea aparatului. Senzatia de tensiune se va resimti dupa fiecare activare a aparatului.

Igiena este deosebit de importanta, deoarece aparatele prin constructia lor favorizeaza retinerea alimentelor pe suprafata aparatului cat si a dintilor. Este necesara realizarea periajului de minim 2/zi, dimineata si seara, cu periuta dentara (manuala sau electrica). La sfarsitul periajelor, cat si tuturor meselor clatiti energic gura cu apa potabila. Seara, inainte de culcare, suplimentati curatarea cu periuta interdentara (se achizitioneaza de la farmacie) si apa de gura. Periajul cu periuta interdentara se realizeaza pe suprafatele pe care sunt aplicate componentele aparatului (fetele dintilor superiori si inferiori care privesc spre obraji) si pe suprafetele dintre dinti. Periuta interdentara va actiona in jurul bracketului de pe suprafata dintelui pana la indepartarea in totalitate a alimentelor si a placii bacteriene.

Dieta: ca prima regula, evitati alimentele dure sau lipicioase, ce pot distruge componente ale aparatului si in general sunt si nesanatoase ( guma de mestecat, bomboane, caramele, cipsuri, alune, nuci, sticksuri, coaja de paine). A doua regula este sa nu muscati, ci rupeti / taiati in bucati alimentele si le mestecati in zona maselelor. Nerespectarea acestor indicatii poate duce la deteriorarea aparatului, consecintele fiind prelungirea in timp a tratamentului si costuri financiare mai mari.

Imediat dupa aplicarea sau chiar la cateva zile elementele aparatului fix pot provoca leziuni ale partilor moi (obraji, buze, limba). In aceasta situatie pacientul va folosi ceara speciala, pe care o va aplica pe elementele aparatului care provoaca leziuni. In situatia in care persista jena si dupa aplicarea cerii, contactati medicul ortodont pentru a indeparta cauza (se taie sarma, se aplatizeaza, etc.).

Controlul si activarea se face la 4 – 6 saptamani.


Cere sfatul specialistului ortodont:

Dr. Andreea Dodi

Medic specialist ortodont


Specializare:

“Ortodontie si ortopedie dentofaciala”

Sunteti de acord cu politica de confidentialitate conform GDPR?
 

Prezentare aparat dentar fix metalic:

 

 
Prezentare-Aparat-fix-metalic-1---Migali-Dental-Clinic-compressorPrezentare-Aparat-fix-metalic-2--Migali-Dental-Clinic-compressor
 
Programari online
error: Content is protected !!