Aparatele ortodontice functionale
October 24, 2017

Aparate de contentie (de mentinere a rezultatului) – Retainer

Aparatele de contentie sunt dispozitive care au rolul de a mentine rezultatul obtinut cu ajutorul aparatelor fixe, are rolul de preventie si stabilizare a dintilor dupa ce aparatul dentar a fost indepartat. In general, retainerul se aplica in aceeasi sedinta in care s-a indepartat aparatul dentar sau cel tarziu in sedinta urmatoare. Pentru a avea efecte benefice este indicat sa se aplice cat mai curand posibil.

Aparatele de contentie pot fi :

  • Fixe
  • Mobile

Aparatele de contentie fixe se aplica pe spatele dintilor frontali. Retainerul fix este confectionat dintr-o sarmulita fina, care se lipeste pe spatele dintilor, care nu incomodeaza si cu care pacientul se va acomoda. Pacientul este nevoit sa aiba grija sa nu provoace desprinderea retainerului.

Retainerul fix poate fi confectionat de catre medicul ortodont in cadrul aceleiasi sedinte cu indepartarea aparatului sau poate fi realizat pe baza unei amprente inregistrata cu o sedinta anterior indepartarii aparatului iar pe baza acestei amprente se va confectiona un retainer tip memotain, un retainer digitalizat, foarte fidel si precis adaptat.

Memotainul se va realiza in cadrul unui laborator specializat, computerizat, eliminand astfel posibilitatiele neadaptarii precise.

Fig.1 Retainer fix clasic

Fig.2 Retainer fix tip memotain

Fig.3 Cazuri clinice Dr. Andreea Dodi ( retainer clasic, memotain)

Aparatele de contentie fixe sunt cele care nu pot sa fie indepartate de catre pacient, fiind lipite de medic prin aplicarea unui adeziv pe smaltul dintelui, metoda fiind non-invaziva. Acest aparat permite o igienizare usoara atat de catre pacient, cat si de catre medic, iar in cazul desprinderii sale, pacientul trebuie sa mearga imediat la medic pentru a o lipi din nou.

                        

Fig.4 Retainer Hawley                                                             Fig.5 Retainer Essix

Aparatele de contentie mobile sunt cele care prezinta mai multe variante constructive. Retainerul Hawley este o varianta realizata dintr-o parte acrilica si asezat pe bolta palatina, putand fi ajustat sa mute dintii continuu cu ajutorul unui arc adaptat la suprafata externa a dintilor. Retainerul Zendura este o alta varianta realizata pe baza de presiune, fiind foarte rezistent.

Un alt model de retainer mobil este si modelul Essix, in cazul caruia gutiera este realizata pe baza de vacuum, fiind transparenta, comoda si avand un aspect similar aparatelor Invisalign.

In functie de medicul ortodont, veti auzi diferite pareri in ceea ce priveste timpul de purtare a aparatelor de contentie. Unii vor spune ca aparatul trebuie purtat o anumita perioada, in timp ce altii sustin purtarea acestuia pentru tot restul vietii. Alti medici va vor indemna sa purtati aparatul de contentie cel putin aceeasi perioada cat a fost tinut si aparatul dentar.

Din punctul nostru de vedere, aparatul de contentie trebuie sa fie purtat luand in considerare si gravitatea cazului. Mai mult, cele fixe vor ramane tot timpul pe dinti, in timp ce aparatele de contentie mobile se poarta in fiecare noapte.

In cazul in care aparatul de contentie nu se mai poarta riscul de recidiva a dintilor este foarte crescut. Se intampla adeseori ca dintii sa se miste, iar pacientul sa simta durere purtand aparatul, ceea ce il va face sa renunte la el. Exista riscul de recidiva si daca perioada de utilizare va fi mai mica decat cea recomandata.

Autor: Dr. Andreea Dodi – Medic Specialist ortodont

 

Programari online
error: Content is protected !!