Aparate de contentie (de mentinere a rezultatului) – Retainer
October 23, 2017
Cat de important este zambetul unei persoane?
October 24, 2017

Aparatele ortodontice functionale

Aparatele ortodontice functionale sunt dispozitive mecanice care au posibilitatea de a trasforma fortele matricii functionale ( forte musculare intraorale si extraorale) avand drept rezultat aparitia unor forte de tip ortodontic, ce modifica pozitia dintilor sau influenteaza dezvoltarea aparatului dento-maxilar.

Exista mai multe tipuri de aparate functionale, fixe sau mobile. Cel mai frecvent se utilizeaza in anomalia de clasa a II-a atunci cand mandibula este mai putin dezvoltata si are o pozitie posterioara fara de maxilar si baza craniului.

Dintre aparatele functionale mobile cel mai frecvent utilizat este aparatul tip Twin-Block iar dintre cele fixe aparatul tip Herbst.

                    

a. Aparat functional tip Twin-Block;                                b. Aparat functional tip Herbst

Ambele tipuri de aparate se pot utiliza in perioada de adolescenta, deci nu sunt o varianta de tratament pentru adulti.

Rolul acestor aparate este de a corecta spatiul dintre dintii superiori si inferiori, respectiv dintre bazele osoase. In functie de severitatea anomaliei  ( dimensiune spatiului dintre dintii superiori si inferiori) putem recurge la utilizarea aparatelor functionale sau se opteaza pentru varianta de tratament chirurgical-ortodontica.

Anomalia de clasa a II-a

De cele mai multe ori aparatele functionale sunt indicate in anomalii de o severitate medie. In situatia in care se opteaza pentru acesta varianta de tratament si in cazuri cu o severitate ridicata, pacientul trebuie informat de faptul ca se va obtine un rezultat de compromis si ca aspectul facial nu va fi la fel de multumitor ca cel obtinut prin varianta chirurgicala, unde se realizeaza corectarea atat a discrepantei dentare cat si scheletale ( osoasa).

Studiile demonstreaza ca ambele tipuri de aparate au ca rezultat major efectele dento-alveolare si efecte minore dar statistic semnificative, scheletale ( osoase).

Aparatul functional Twin –Block ofera o corectare rapida a anomaliei la majoritatea pacientilor, cooperarea pacientilor este rezonabila, este mai putin costisitor decat aparatul Herbst, eventualele modificari la nivelul aparatului sunt mai usor de manageriat.

Aparatul tip Herbst este o varianta fixa, dar care implica utilizarea unui laborator specializat, si deasemenea implica costuri ridicate iar in cazul distrugerii sau fracturarii aparatului necesita indepartarea aparatului din cavitatea orala si trimiterea la laborator.

Utilizarea aparatelor functionale este o varianta de tratament atunci cand exista un decalaj intre arcadele dentare. Oricare dintre aparatele functionale se va utiliza, este o varianta corecta dar va fi necesara si colaborarea pacientului. Dupa finalizarea tratamentului cu aparate functionale va fi necesara purtarea aparatului fix pentru corectarea malpozitiilor dentare, etc.

Astfel aparatele functionale sunt doar o prima etapa de tratament urmata de purtarea aparatelor fixe pentru definitivarea cazului.

                 

a. Inainte de tratament;                                                   b. Aparatul functional tip Twin-Block;

c. Dupa finalizarea tratamentului.

Autor: Dr. Andreea Dodi – Medic Specialist ortodont

Programari online
error: Content is protected !!