Cat de important este zambetul unei persoane?
October 24, 2017
Importanta dintilor de lapte
October 24, 2017

Cauzele anomaliilor dento-maxilare

Malocluziile sunt rezultatul interactiuniii complexe a multitudinii de factori care influenteaza cresterea si dezvoltarea. Cu toate ca este dificil sa cunoastem cauza precisa a celor mai multe anomalii, stim in general care sunt posibilitatile, iar acest lucru trebuie luat in considerare in alegerea planului de tratament.

Factorii care influenteaza aparitia malocluziilor pot fi clasificati astfel:

  • Factori specifici;
  • Factori genetici;
  • Factori de mediu.

Cauze ( factori) specifici aparitiei malocluziilor pot fi reprezentate de aparitia unor tulburari in perioada de dezvoltare embriologica, discrepante in cresterea scheletala, disfunctii musculare, acromegalia ( secretia excesiva a hormonilor de crestere) cu hipertrofie hemimandibulara, discrepanta in dezvoltarea dentara ( absenta congenitala a uni dinte, dinti supranumerari sau malformatii dentare, eruptia ectopica ( in afara arcadei), pierderea timpurie a dintilor de lapte, afectarea dentara datorata unor traumatisme);

              

a. Anomalie de volum a incisivilor superiori;           b. Anomalie de forma a incisivului 

Cauze genetice – o influenta puternica a ereditatii si a caracteristicilor faciale este usor de recunoscut prin transmiterea tendintelor familiale.

Doua posibilitati apar ca raspuns la cauzele genetice, prima se refera la o disproportie intre dimensiunea dintilor si a maxilarelor care va produce inghesuire sau spatiere, iar cea de-a doua se refera la o disproportie intre dimensiunea si forma maxilarelor, cel superior comparativ cu cel inferior, ceea ce va cauza o relatie ocluzala ( muscatura) improprie.

Populatia primitiva in randul careia malocluziile erau mai putin frecvente decat in populatia moderna se caracteriza prin izolare genetica si uniformitate. Daca intr-un grup, fiecare prezinta aceeasi informatie genetica pentru dimensiunea dintilor si a maxilarelor, atunci nu vor exista posibiltati ca un copil sa prezinte caracteristici de disproportii.

In absenta mancarii procesate apare o dezvoltare normala a procesului de masticatie, care va favoriza o armonie faciala, osoasa si dentara.

a.       b.

Prognatism mandibular adevarat ( ereditar): a. Aspect extraoral; b. Aspect intraoral.

In populatia moderna, extinderea civilizatiei prin colectarea de grupuri mari de oameni cu informatii genetice diferite, in centre urbane, unde posibilitatile de mentinere a uniformitatii genetice sunt dificile apar prevalente crescute de malocuzii si o larga varietate de probleme ortodontice.

Una dintre cele mai frecvente anomalii de cauza genetica este prognatismul mandibular. S-a demonstrat ca prognatismul mandibular sever ( o mandibula excesiv dezvoltata)  apare la 1/3 din copii care au unul dintre parinti cu aceasta anomalie  sau  la 1/6 au un frate sau o sora cu aceasta anomalie.

Cauze de mediu – se refera la perturbarea echilibrului dezvoltarii armonioase. Prin aparitia unei presiuni exterioare se produce pertubarea echilibrului.

Aceste presiuni pot fi cauzate de intrepunerea de obiecte intre arcade, interpunerea degetului, buzei infeioare in spatele incisivilor superiori, a buzei  superioare in spatele incisivilor inferiori, persistenta obiceiului de deglutitie infantile ( interpunerea limbei intre dinti), utilizarea suzetei si biberonului pana la varste avansate, respiratia orala.

        

Ocluzie deschisa frontal datorita interpunerii limbii intre arcade.

a.               b.

Interpunerea buzei inferioare in spatele incisivilor superiori ceea ce blocheaza dezvoltarea mandibulei si pozitionarea dintilor inferiori spre posterior.

O vizita la stomatolog si ulterior la ortodont poate sa intercepteze aceste cauze si poate determina o dezvoltare armoniasa atat osoasa cat si dentara. Exista insa si situatii cand nu ne putem impotrivi componentei genetice si atunci varianta chirurgicala este cea mai optima optiune, dar medicul va stabili acest aspect.

a.     b.

Ocluzie deschisa frontal: a. Inainte de tratament ortodontic; b. Dupa tratament ortodontic cu aparat fix doar pe arcada superiora.

Referinte:

  1. Contemporary orthodontics, vol.1, William R. Proffit;
  2. Cazuri clinice Dr. Andreea Dodi – fotografiile.

Autor: Dr. Andreea Dodi – Medic Specialist ortodont

Programari online
error: Content is protected !!