Cauzele anomaliilor dento-maxilare
October 24, 2017
Mini-implante ortodontice
October 24, 2017

Importanta dintilor de lapte

Majoritatea parintilor se adreseaza medicului stomatolog in etape de afectare avansata a dintilor de lapte, de cele mai multe ori cu dureri, sustinand ca doresc extractia dintelui deoarece este de lapte si oricum va fi inlocuit de dintele definiv.

Este adevarat ca va fi inlocuit cu dintele definiv, dar problema apare atunci cand perioada de la extractia dintelui de lapte si aparitia dintelui definiv este mare, de ordinul anilor.

Oare spatiul rezultat prin extractia dintelui de lapte va ramane nemodificat pana la eruptia dintelui definitv? De cele mai multe ori, se modifica acest spatiu si astfel apar inghesuirile dentare.

Cea mai comoda solutie este sa ingrijim dintii de lapte, sa realizam igienizarea lor, sa ne ajutam copiii sa faca igiena corect, sa incercam sa asiguram o alimentatie cat mai echilibrata, poate chiar sa avem program pentru a consuma dulciuri, nu pe intreaga perioada a zilei, si sa nu adormim fara sa ne spalam pe dintisori.

Daca totusi cariile dentare isi fac aparitia, atunci o vizita la stomatolog cat mai curand posibil este solutia. Caria incipenta se va rezolva fara prea mare stres atat pentru copil cat si pentru medic, fara durere. Odata ce s-a instalat durerea la dintii de lapte, manopera de tratament va fi mai dificila, copilul va fi mai reticent in acceptarea tratamentului.

Recomandarea principala este incercarea de a trata dentitia de lapte si de a evita pe cat posibil extractia lor inante de perioada cand dintele definiv da semne ca vrea sa apara pe arcada, semne sesizate chiar de copil prin mobilitatea dintelui de lapte.

Exista, desigur si situatii deosebite cand dintele sau maseaua de lapte nu mai poate fi tratata si atunci se impune etractia inainte de termen. Solutia pentru aceasta situatie este utilizarea mentinatoarelor de spatiu, pentru a pastra spatiul pana in momentul eruptiei dintelui definitv.

Mentinatoarele de spatiu sunt realizate prin intermediul unei amprente dentare ( mulaj) si ele pot fi mentinatoare de spatiu fixe sau mobile.

Mentinatoarele de spatiu fixe au avantajul ca sunt cimentate si nu pot fi indepartate de catre pacient, se sprijina pe unul dintre dintii vecini prin intermediul unui inel ortodontic.

Mentinatoarele de spatiu mobile pot fi incorporate in cadrul aparatelor dentare mobilizabile, avand astfel dubla functie dar au dezavantajul ca pot fi indepartate de catre pacient astfel incat, in situatia nepurtarii corespunzatoare exista riscul sa nu mentina spatiul pentru eruptia dintilor definitivi.

a. b.

c. d.

a. c. d. Mentinatoare de spatiu fixe; b. Mentinator de spatiu mobil

Cel mai bun mentinator de spatiu este dintele de lapte, astfel incat solutia este ingriirea si tratarea acestora, chiar daca se vor pierde si vor fi inlocuiti.

Autor: Dr. Andreea Dodi – Medic Specialist ortodont

Programari online
error: Content is protected !!