Importanta dintilor de lapte
October 24, 2017
Necesitatea extractiilor in ortodontie
October 24, 2017

Mini-implante ortodontice

Mini-implantele ortodontice reprezinta o metoda de ancoraj scheletal ( sustinere osoasa atunci cand dorim sa obtinem anumite deplasari dentare fara a solicita dintii vecini sau opusi, dintelui pe care vrem sa il deplasam).

Fig. 1 Mini-implante ortodontice

Implantele au fost introduse in 1995 pentru utilizare in ancorajul scheletal in ortodontie. Acestea au fost initial de dimensiuni mai mari si mai robust, dar au evoluat sub forma mini-implantelor ortodontice. Sunt realizate din titan, si au diferite dimensiuni, care variaza ca si diametru intre 0,6-2 mm, lungime 5-6 mm. Dimensiunile reduse ofera posibilitatea de a fi inserate oriunde in cavitatea orala, intre radacinile dintilor.

Rolul acestora este de a oferi o sustinere osoasa, benefica pentru a putea deplasa unitatile dentare. De exemplu atunci cand avem extractii vechi pe o arcada, dintii de pe arcada opusa se vor alungi deoarece vor cauta contact, coborând spre zona cu dinti lipsa.

In momentul in care se va dori aplicarea unei lucrari protetice pe zona absenta, dintele alungit va ingreuna situatia deoarece nu va mai oferi suficient spatiu pentru aplicarea lucrarii. Atunci va fi necesara utilizarea mini-implantelor ortodontice asociat cu aparat dentar pentru a readuce dintii coborati la dimensiunea reala ( fig. 2)

Fig.2 Intruzia segmentului lateral cu ajutorul mini-implantelor

Inserarea mini-implantelor ortodontice este o procedura simpla, realizata de chirurg sau de ortodont. Mini-implantele ortodontice sunt inserate in mucoasa gingivala atasata si ulterior in structura osoasa printr-o evaluare in prealabil a grosimii tesutului moale si a calitatii osului prin intermediul examinarii clinice si a unor examinari complementare ( CBCT). Prin intermediul acestor examinari se stabileste diametru, lungimea si zona de inserare.

Plasarea mini-implantelor urmeaza dupa realizarea anesteziei locale, ulterior putand fi pur si simplu inserate prin insurubare in tesut gingival si osos, fara a fi necesara realizarea unui orificiu in prealabil, sau uneori se realizeaza o loja in care se insera ulterior mini-implantul.

Medicul va hotari daca este sau nu necesar realizarea unui orificiu.

Fig. 3 Etapele de inserare a mini-implantului ortodontic

Pentru a putea fi realizat mini-implantul ortodontic este necesara existenta unei zone de gingie atasata si suport osos  care sa ofere sprijin dispozitivului. Se recomanda a fi aplicat la pacienti cu o igiena corecta, deoarece o igiena necorespunzatoare poate favoriza inflamatia gingivala, sangerare si chiar pierderea mini-implantului. In cazul pierderii mini-implantului, acesta va putea fi repozitionat intr-o zona cu mai mult sprijin gingival si osos.

         

Fig. 4  Cazuri clinice cu mini-implante ortodontice  Dr. Dodi Andreea

Autor: Dr. Andreea Dodi – Medic Specialist ortodont

Programari online
error: Content is protected !!