Mini-implante ortodontice
October 24, 2017
Proprietatile fizice si caracteristicile clinice a braketurilor ceramici – Review
October 24, 2017

Necesitatea extractiilor in ortodontie

Sa extragem sau nu dinti? O dilema constanta in ortodontie.

Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa o luam in planificarea tratamentului ortodontic, este daca sa extragem sau nu. Decizia de a extrage sau nu trebuie bine gandita si analizata. Pentru o analiza corecta medicul are nevoie de toate investigatiile necesare pentru a lua hotararea corecta.

Dupa o examinare clinica amanuntita, medicul solicita pacientului anumite examene complementare precum amprenta dentara ( mulaj) pe baza caruia se realizeaza modelul de studiu, ortopantomografie, teleradiografie de profil, fotografiile pacientului. In unele situatii sunt necesare chiar mai multe investigatii precum CBCT ( computer tomograf).

Dupa analiza amanuntita a cazului, medicul decide daca este necesara extractia dentara sau nu. De obicei acesta decizie se stabilieste daca pacientul are inghesuiri dentare severe, ceea ce justifica necesitatea extractiilor, deoarece nu exista spatiu pentru alinierea dentara. Insa exista posibilitatea de a intalni cazuri la limita dintre necesitatea de a extrage sau nu.

Atunci decizia medicului tine cont de aspecte precum profilul si aspectul facial al pacientului, care poate fi inrautatit de decizia de extractie sau din contra imbunatatit. Exista posibilitatea ca medicul sa va propuna sa initiati un plan de tratament fara extractii si ulterior in functie de modificarile produse sa ia decizia finala.

Extractia dentara in ortodontie este uneori necesara, chiar daca acest lucru impune extractia unor dinti sanatosi. Tocmai cauzele anomalilor reprezinta un raspuns la decizia de extractie, daca pacientul prezinta o baza osoasa redusa cu dinti mari si nu se mai afla intr-o perioada de crestere si dezvoltare, se ajunge din pacate la extractii dentare pentru a rezolta anomalia.

Inghesuirea dentara severa- cauza cea mai frecventa intalnita in stabilirea deciziei de a extrage

Caz clinic DR. Andreea Dodi

Extractia dentara in scop ortodontic se poate realiza si din alte cauze, necesitatea obtinerii unei muscaturi corecte, pentru corectarea liniei mediene, fiind uneori necesara realizarea unor extractii simetrice.

Extractia dentara in ortodontie este o necesitate, iar decizia trebuie luata cu precautie pe baza unor investigatii complete si corecte care sa justifice aceasta hotarare.

Autor: Dr. Andreea Dodi – Medic Specialist ortodont

Programari online
error: Content is protected !!